Már nem csak a saját lakásomat újítom fel

A lakásfelújítás nem egyszerű feladat. Amikor nálunk került rá a sor, már egy több hónapig tartó halogatáson voltunk túl, nem igazán akartunk belevágni. Aztán nagy nehezen rászántuk magunkat végül, de az egész nyarunk ráment, az összes szabadságunkkal együtt. De így utólag azt mondom, maximálisan megérte, nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel és szinte rá sem lehet ismerni a lakásunkra, sokkal nagyobbnak tűnik a világos színek miatt, a berendezésen is változtattunk, a függönyök anyagválasztását is átgondoltuk és kész, máris mintha egy teljesen új lakást vettünk volna. De nem csak a látható dolgok korszerűsödtek, a szigetelésen és a fűtésen is modernizáltunk valamit, de hogy pontosan mit, azt a férjem tudná megmondani. A lényeg az, hogy egy nyögve nyelős dolognak indult, de hamar belejöttünk és én kifejezetten élveztem; kiválasztani az új színeket, bútorokat, függönyöket… Rájöttem, hogy nagyon szeretem az ilyesmi és van is szemem hozzá.

Ezt a férjem is látta, úgyhogy a biztatására belevágtam egy lakásfelújításokkal foglalkozó vállalkozás megalapításába, ami szépen lassan fejlődik és terjeszkedik. Fontos részlete volt a vállalkozásnak az arculat kialakítása, olyan felületen való megjelenés, amit az emberek látnak, könnyen elérnek és nem idegen a számukra. Éppen ezért nem is volt kérdés, hogy az interneten való megjelenés és hirdetés lesz a legjövedelmezőbb stratégia. Igen ám, de ehhez honlapot kellett csinálni, tárhelyet bérelni és az ezzel járó adminisztratív dolgokat is meg kellett csinálni. Idegen volt tőlem ez az egész, nekem nem sok közöm van a számítástechnikához vagy az informatikához, úgyhogy az internetre és mások tapasztalataira bíztam magam.

Hamar egyértelművé vált, hogy először is keresnem kell egy céget, akik tárhely bérbeadással és honlaptervezéssel foglalkoznak. Miután ez a lépés sikeresen teljesítve lett, jöhetett a számomra legkedvezőbb csomag kiválasztása. A vps szerver bérlés lett a nyerő; az ilyen szerverek virtuális privát szerverek, amik nem alkotnak egy különálló szervert, hanem egy nagyobb szervernek a különálló részei. Biztonsági és működési szempontok alapján nincsen különbség a valódi és virtuális szerverek között, ráadásul az esetek többségében igencsak alacsony a szerverek kihasználtsága, úgyhogy meg sem fogjuk tudni mondani, hogy egy önálló szerverrel van dolgunk, vagy egy virtuális szervereket egyesítő szerverrel. Ez különösen fontos lehet azoknak, akik nagyban gondolkoznak, de nem akarnak egy egész szervert megvásárolni vagy bérelni. Lehetőség van ugyanis szerverek bérlésére is, nem csak elhelyezésére az erre specializálódott cégeknél. A szerverek ugye elengedhetetlen kellékei az internetes működésnek, a szerverek biztosítják a tárhelyet a szükséges dolgoknak, például a honlapoknak és webshopoknak.

Ezeket mind az internet segítségével tudtam meg és így tudtam elindítani a saját weboldalamat is. Nem én csináltam meg, én csak a megjelenését és a tartalmi részeket csináltam, a többi egy profi informatikus dolga volt. Nagy segítséget jelentett mindez a vállalkozás elindításához, ha egyedül kellett volna zöld ágra vergődőm mindezzel, nem ment volna. A vsp szerver bérlésére rendkívül kedvezményes áron valósult meg, és hosszabb időszakra szóló szerződést kötöttem, úgyhogy egy darabig nem kell vele megint foglalkoznom. Amikor indulóban volt az egész vállalkozás, nem is gondoltam, hogy ennyi dolog lesz a weboldallal, tárhellyel és az interneten való hirdetéssel. Ezek közül egyik nem volt problémás feladat, csak nekem jelentettek újdonságot, de ha még egyszer sort kell keríteni bármi ilyesmire, nekem már lesz tapasztalatom.