Egyedi póló készítése a felújító csapatnak

A lakásfelújítás olyan elfoglaltság, ami mindenkinek eljön előbb-utóbb az életében, már ha lakik valahol. Igazából jó kérdés, hogy mi minősül lakásfelújításnak, mert van, akinek falbontás alatt szóba se jön, nekem viszont már egy festés is annak számít. Természetesen sokan vagyunk sokfélék, és eszemben se lenne nekiállni vitatkozni valakivel ezen, mindenki úgy értelmezi a dolgokat ahogy szeretné, de az a személyes véleményem, hogy már egy új falszín is tud annyit dobni egy helyiségen, hogy az merőben újnak hasson. Nem véletlenül szerveztem egy ilyen csoportot a Facebookon. Az a lényege, hogy olyan emberek csatlakozhatnak, akik tele vannak remek ötletekkel, már ami a lakásfelújítást illeti, de nincs pénzük, illetve lehetőségük komplett brigádot felfogadni, azok itt egymásra találhatnak, és segíthetnek egymásnak. Vagyis egy-egy felújításhoz összeszerveződhetnek a tagok, és önkéntes alapon egymásra támaszkodva mindenki megvalósíthatja a maga terveit.

Annyira bevált ez a kezdeményezés, hogy a létrehozása óta már majdnem 20 lakást felújítottunk. Volt köztük idős és hátrányos helyzetű is, akiknek végképp semmi esélye nem lett volna a felújításra, így viszont gyakorlatilag csak valami enni- és innivalóval kellett készülniük és a csoporttagok nagyon szívesen segítettek nekik mindenben. Az egyik lakás például a közös felújítás előtt már-már a lakhatatlan kategóriát súrolta a málló, repedezett falaival, rossz ablakaival. Senki sem érdemli meg, hogy ilyen körülmények között kelljen élnie, különösen nem egy kisgyerekes család. És ha a főbérlő vagy az önkormányzat semmilyen segítséget nem ad ehhez, akkor tényleg nehéz eldönteni, hogy kihez is fordulj. Emellett pedig találkozót is sikerült már szervezni, ahol mindenféle munkálattól mentesen, egyszerűen csak a társaság kedvéért összegyűltünk egy kis mulatásra, beszélgetésre. Többek között is támadt az az ötlet is, hogy milyen jó lenne egy egyedi póló készítése a csapattagoknak, így amikor megyünk valakihez, akkor gyakorlatilag szervezetként, egyenruhában végezhetnénk a munkát. Valami vidám, egyedi mintával ellátott póló, ami kifejezi a csoport szellemiségét. Erre mindenki rábólintott, bár azt nem beszéltük meg, hogy hogyan is valósíthatnánk meg.

Mint a csoport megálmodója és vezetője, mikor már jó ideje hallgatás volt az egyedi póló készítése kapcsán, úgy éreztem, ideje saját kezembe vennem a dolgokat. Felvetettem a közös falon, hogy ugye még mindig benne van-e mindenki, mert mintha csillapodott volna az érdeklődés. Szerencsére annyi pozitív visszajelzés érkezett, hogy megírtam: rendben, akkor beszéljük meg a színt, a mintát, a fazont, én pedig megpróbálok utánajárni, hol is csináltathatnánk meg a legjobban. Persze azt azért írtam, hogy ha valaki talál valamit, akkor ne tartsa magában, minden ötletre vevők vagyunk, de azért igyekeztem úgy intézni, hogy mindenkinél hamarabb találjak valamit. Közben szavazásra bocsájtottam a póló alapszínét, valamint azt is feldobtam, hogy ha valakinek van grafikusi érzéke, illetőleg ha valakinek van ismerőse aki olcsón vagy gratis megcsinálná, az szuper lenne. Ehhez persze kellett egy terv, vagy legalább is egy ötlet, amin el lehetett indulni. Tulajdonképpen bennem meg is fogalmazódott már ekkorra egy vázlat, csak időt kellett szakítanom arra, hogy megrajzoljam. Két gyerek mellett nem volt egyszerű, de valahogy csak összehoztam.

egyedi póló készítése

Sikerült alkotnom egy nagyon mutatós kis logószerűséget, amint alakok kézen fogva állnak egy szobában, hozzá pedig egy kellemes betűtípussal odaírtam a csoport nevét és elérhetőségét. Nem lett profi munka, de arra jó volt, hogy közzétegyem átdolgozásra, illetve megtárgyalásra, így pedig elkezdhettem olyan cég után nézni, akinél van egyedi póló készítése, és viszonylag nagyobb mennyiséget is lehet rendelni. Tudtam, hogy vannak ilyen pólóműhelyek, de kicsit féltem a dologtól, mert az ilyesmi általában nem olcsó mulatság. Ha egyet szeretnél csináltatni, akkor ritkán úszod meg több ezer forintos költség alatt. Ettől függetlenül úgy gondoltam, hogy szitanyomóhoz nem érdemes fordulni, mert nem több százat vagy ezret szeretnénk belőle csináltatni, csak annyit, ahányan jelzik, hogy igényük lenne rá. Ne is mondjátok, még ezt is össze kellett szedni… Végül kb. 30 ember jelezte, hogy rendelne magának; a legaktívabb mag a csoportban. Így tehát már azzal is lehetett számolni, hogy hányat rendeljek. Na de honnan?

Megnéztem nem kevés pólónyomda oldalát, és be kell vallanom, nem mindegyiktől voltam lenyűgözve, sőt! Volt olyan, ahol minél többet rendel az ember, annál drágább! Ez milyen üzletpolitika, kérem szépen? Azt hinnénk, hogy ha valamiből nagyobb mennyiséget rendelsz, akkor valami kis kedvezményre legalább lehet számítani, ehhez képest tessék, még kifejezetten arra igyekeznek sarkallni a vásárlót, hogy csak 1-2 darabot vegyen. Az ilyen vállalkozások vagy pénzmosodák, vagy szándékosan tönkre akarnak menni, legalább is én így látom. Mindenesetre összeállítottam magamnak egy kis listát azok közül, amik talán elfogadhatóak lettek volna, de döntést még nem hoztam. És milyen jól tettem! Nem sokkal később, tényleg csak néhány nap múltán az egyik csoporttag közzétett a csoportban az erről szóló beszélgetés alatt egy linket egy olyan pólókészítőhöz, akikről eddig még nem hallottam, de akiknek az egyedi póló készítése az egyik legfőbb profiljuk. Túl azon, hogy elképesztően sok és nagyon kreatív mintájuk van, amik közül választani lehet, még egyedi megrendelések elkészítését is vállalják, és bizony, kifejezetten kedvező áron a többihez képest!

A LOLMarkt.hu nem egy túlzottan régi név ebben a szakmában, ettől függetlenül, ahogy én láttam, máris igen komoly népszerűségnek örvend! Nem egy helyet találtam ezután, ahol rengeteg a pozitív vélemény róluk. Ők nem azok a fajta pólósok, akik mindenféle kérdés nélkül, akár hibásan is legyártják neked, amit elküldesz, hanem ők maguk is rendelkeznek komoly, hozzáértő grafikusi csapattal, akik akár vázlat alapján is képesek elkészíteni, amit megálmodtál. Úgyhogy máris lett értelme a vázlatocskának, amit alkottam, ugyanis, mivel a legtöbbeknek tetszett és érdemi hozzászólás vagy konstruktív javaslat nem született rá, így bátorkodtam azt elküldeni a LOLMarktnak. Legnagyobb megdöbbenésemre rettentő kedvesek és segítőkészek voltak, mindenben maximálisan a rendelkezésemre álltak. Nem kellett sokat várnom ahhoz, hogy egy tényleg profin megtervezett, az eredeti elképzelésnek 100%-osan megfelelő ábra szülessen. Addigra már azt is kitalálta a csoport, hogy milyen színű legyen az alap póló, úgyhogy már tényleg csak a megrendelés volt hátra. A méreteket is megkaptam, így eszerint lehetett mindent elküldeni, illetve eszerint kellett minden jelentkezőtől beszednem rá a pénzt. A csoport szellemiségéhez méltóan, közösségszerűen lettek hát így egyedi pólóink.

A megrendelt 30 póló (szerintem) rekordsebesség alatt elkészült, tökéletes minőségben. Egy pillanatig sem éreztem úgy, hogy csalódást okozott volna a cég. De hát akiknek az egyedi póló készítése az egyik fő elfoglaltságuk, azoktól miért is várnánk mást? Futárszolgálattal érkezett meg hozzám a csomag, és így szépen bedobozolva tudtam elvinni a megbeszélt következő találkozóra, ahol minden jelenlévő meg is kapta a maga példányát. Így már ténylegesen egységben, nem csak lelkileg te megjelenésben is összetartozva tudjuk folytatni az önkéntes lakásfelújítást.