Április elseje

Amikor apukám azt mondta, hogy felújítjuk a lakást, senki sem akarta elhinni. Április elseje volt, ezért azt hittük hogy csak viccel. Ő pedig nem értette, miért nevetünk rajta, mert elfelejtette, hogy bolondok napja van. Én egyébként kicsi koromban azt hittem, hogy a bolondok napja olyan, mint például a Föld napja, vagy az anyák napja. Úgy gondoltam, hogy ezen a napon a bolondokat ünnepeljük. Amikor már tudtam, hogy ez a nap egymás megvicceléséről szól, megállíthatatlan lettem, és egyfolytában kitaláltam valami tréfát. Éppen ezért, egyáltalán nem akartam elhinni, hogy tényleg felújítjuk a lakást. Valójában tényleg ráfért egy kis karbantartás, mert elég régi volt, sok minden elöregedett már benne. Amikor már régen elmúlt április elseje, és apukám még mindig azt mondta, hogy fel fogjuk újítani a lakást, lassan kezdtem elhinni neki. Egyik nap azzal jött haza, hogy jó lenne a fűtésrendszert is megújítani. Egy környezetkímélőbb, energiatakarékosabb, modernebb megoldást keresett, és talált is: egy internetes honlapon, a futesrendszerek.hu-n.

Az összes itt található fűtési technika környezetbarát. Az elektromos fűtéstől az infrafűtésen át a hőszivattyú fűtésig. A hőszivattyú esetében azt is el lehet érni, hogy önellátó legyen a fűtésrendszerünk: ugyanis a weboldalon napelem rendszerek is elérhetőek, és ennek segítségével működtethetők a hőszivattyúk. Többféle hőszivattyú létezik. Vannak víz víz, levegő levegő, talaj víz, valamint levegő és víz hőszivattyúk. A nevük azt jelzi, hogy milyen forrásból szerzik az energiát és mivé alakítják át. A weboldal egyébként mindegyik fűtési technikáról tartalmaz leírást és magyarázatot a működésével kapcsolatban. A levegő és víz hőszivattyúk a legnépszerűbbek a többi típushoz képest. Ez a megoldás a kinti levegő hőjét használja fel a fűtésünk vizének melegítésére. Ez a fűtővíz radiátoros fűtéshez vagy padlófűtéshez egyaránt használható. Amennyiben úgy döntenénk, hogy hőszivattyúval szeretnénk fűteni, először szükséges lesz egy felmérés. Ezt ingyenesen tudják biztosítani. A felmérés során ellenőrzik, hogy megvannak-e a helyszínen a hőszivattyús rendszer kiépítéséhez elengedhetetlen feltételek. Továbbá azt is megnézik, hogy melyik típusú hőszivattyú használata lesz a legmegfelelőbb számunkra.

Amennyiben ajánlatot szeretnénk kérni, egy adatlapot kell kitöltenünk. Be kell írnunk a nevünket, a telefonszámunkat, és az email címünket, valamint a lakóhelyünk irányítószámát. Ez azért nagyon lényeges, mert ez alapján fog felkeresni minket a futesrendszerek.hu hozzánk legközelebb található partner cége.

Érdekes és különleges megoldás az infrafűtés is. Ez a technika a fűtéshez infravörös sugárzást használ. Sok előnnyel rendelkezik, mert másként melegít mint a többi rendszer. Az infrafűtés nem a légteret melegíti fel, hanem a vele érintkező tárgyakat. Emiatt az általa biztosított hőérzet és a fűtés tartóssága is jobb lesz. Nagyon sokoldalú: alkalmazható padlófűtésként, falfűtésként, mennyezetfűtésként, valamint egyaránt fő-vagy kiegészítő fűtésként is megállja a helyét. Az egészségre szintén kedvező hatással van: ugyanis működése során nem mozgatja meg a levegőt és nem kezd el szállni a por.

Az elektromos fűtés önmagában véve is sokkal előnyösebb hagyományos társainál. Nincs kibocsátása, nem keletkezik általa füst, korom, és semmilyen egyéb káros anyag. A működése pedig szinte teljesen zajtalan. Aki megteheti, jobban teszi, ha lakásába valamilyen elektromos fűtési technikát választ. Még a környezetünknek is jobbat teszünk vele, ha ezt a megoldást alkalmazzuk.

Ahhoz képest, hogy azt hittem csak vicc volt, egészen jól halad a lakásunk felújítása. Már várjuk a telet is, hogy kipróbálhassuk, hogyan működik az új fűtésrendszerünk.