Hogyha titeket is érdekelnek a napelem árak…

Befejeződött a lakásunk felújítása. Nem volt könnyű menet, természetesen itt-ott bekacsintott néhány nem várt kiadás is, de összességében azt hiszem úgy zártuk a dolgot, amilyen jól csak lehetett. Sokan mások ennél sokkal inkább befürdenek azzal a résszel, amivel valójában nem kalkuláltak. Szerencsére mi azt a szemléletet hoztuk magunkkal a párommal, hogy mindig legyen egy kis “aranytartalék” a famíliába, mert egy ilyen volumenű felújításnál olyan nincs, hogy mindig minden a helyén lesz és pontosan úgy fog történni, ahogy azt mi kitaláltuk. Így hát ezek az “aranytartalékok” (persze csak viccelek, nincsenek otthon aranyrudak) kis túlzással, de mind megmaradtak. Az a szerencsés helyzet állt elő ezzel, hogy még jött is mellé más nem várt bevételünk, ezért elkezdtünk kacsingatni egy későbbre tervezett irányba: a napelemek felé.

Természetesen nálunk is előjött már többször a téma, csak aztán mindig azzal zártuk rövidre, hogy vannak még jócskán olyan tételek a felújítási listánkon, amik sokkal előrébb szerepelnek a napelemnél. De ez most végre megfordult, hiszen lebontottuk ennek a listának a nagy részét, úgyhogy ideje volt, hogy belevessük magunkat a napelem árak rémisztő világába. Mint később kiderült, annyira nem is volt rémisztő a helyzet…

A napelemrendszer.info oldalon egész jó kis listát sikerült találni arról, hogy a különböző teljesítményt bíró rendszerekhez milyen árakkal lehet kalkulálni, már ami a berendezést illeti. Hiszen minden ház, tető, eset annyira egyedi és különleges, hogy ez azért befolyásolhatja egyrészt a telepítés nehézségi szintjét, másrészt az árat is. Például ha a tájolás végett nem a tetőre kerül egy elem, hanem a kertben egy állványra, azt az állvány is meg kell venni, de ez csak egyetlen példa a sok közül.

Arra viszont tényleg nagyon hasznos egy ilyen információ pakk, hogy legalább viszonyítási alapot kapjon az is a napelem árakról, aki még csak nagyságrendileg sem képes belőni, hogy mekkora összegekről is folyik a diskurzus valójában.

Első körben érdemes elővenni egy éves elszámoló villanyszámlát, amin megnézzük, hogy mennyi volt az éves fogyasztásunk. Ez azért nagyon fontos, mert ennek alapján lehet azt megsaccolni, hogy mekkora berendezés lenne az ideális. Érdemes azt is végiggondolni, hogy vannak-e olyan eszközök, amik esetleg lecserélhetők villamos üzeműre – ha már végre ingyen van ez az energia -, vagy hogy kilátásban van-e bármi olyan komolyabb fogyasztónak a telepítése, ami jelentősen befolyásolhatja ezt az éves fogyasztási értéket.

Hogyha ezeket megnéztük és végiggondoltuk, akkor jöhet a következő lépés, odagörgetünk a korábban említett oldal azon pontjára, ahol elkezdi taglalni a különböző teljesítményű napelemes rendszerek árát. Ott szépen kiválasztjuk azt, amelyik a legközelebb áll a mi igényeinkhez – a realitás talaján mozogva érdemes mindig felfelé kerekíteni. Éppen ebből a megfontolásból mi az 5 kW-os teljesítményű napelemes rendszert választottuk ki és ezt az ajánlatot néztük át tüzetesen.

A cikk alapján azt láttuk, hogy durván 2-3 millió forint között lehet hozzájutni egy ilyen rendszerhez. Erre lehet azt mondani, hogy sok, de ha utána számolunk a megtérülése nem is várat olyan soká magára – bár természetesen ez is a fogyasztói szokásoktól függ. Az árbeli különbséget az okozza, hogy ez a cég többféle inverterrel dolgozik, illetve a többi berendezésben is előfordulhatnak különbségek, amik azt eredményezik, hogy össze lehet rakni egy ilyen rendszert 2 millióért, de 3 millióért is. Nem ástam bele magam igazán mélyen a témába, de a szakértő segítség biztosan el tudja magyarázni, hogy mi a különbség a különböző összeállítások között. Az viszont szerintem sokat elárul, hogy a Sharp napelemekre, vagyis az egész rendszer szívére és lelkére 25 év teljesítménygarancia jár. Ez azt hiszem, kellőképpen előrevetíti a várható élettartamot.

Szerintem megéri beleugrani az ilyen jellegű fejlesztésekbe, hiszen ez mindenkinek a közös érdeke. Remélem, hogy jövő tavasszal nekünk is összejön és végre belevágunk a napelem telepítésbe.