A lakásfelújítás egyik legkülönlegesebb része lehet a napelem

A párommal már évek óta egy régi építésű házban élünk. Nem is volt eleinte ezzel semmi gond, de ahogy telt az idő, egyre inkább környezettudatosan kezdtünk élni. Bio zöldségeket vásároltunk, vagy helyi termelőktől szereztük be őket, rendszeres látogatói lettünk a csomagolásmentes boltoknak. Tehát összességében, javult a környezetünk és a közérzetünk is.

A legnagyobb probléma azonban még mindig az volt, hogy nem tudtuk miként lehetne a házunkat is fenntarthatóvá átalakítani. Az egyik legjobb módszer erre, hogy installálunk egy napelemet. Mindig is így képzeltem el a házunkat. Imádtam látni más helyeken is a fekete napelemeket.

Felléptem egy Spóroljnapelemmel nevű oldalra. Itt is maradtam és rövid időn belül eldöntöttem, hogy tőlük fogok majd árajánlatot kérni a napelemre. Előtte azonban tájékozódni akartam. Bár nem értek a témához, nem szeretek teljesen laikusként belemenni egy erről folyó beszélgetésbe.

A legtöbbet az inverterről tanultam. Megtudtam, hogy az inverter napelemes rendszerhez feltétlenül szükséges. Röviden most el szeretném magyarázni itt is, hogy miért, hogy ti is okuljatok belőle. Biztos vagyok benne, ha az ecsetur oldalon jártok, akkor korábban már elgondolkoztatok napelem beszerzésén.

Az inverter napelemes rendszerhez olyan, mint a tüdő a lélegzetvételünkhöz. Ez a kis kütyü alakítja át az egyenáramot, váltakozó árammá. Micsoda varázslatos egy szerkezet! Mint tudjuk, az egyenárammal nem tudjuk beindítani a pirítót. Az inverter segítségével lesz értelme annak, hogy a napelem villamos energiát termel nekünk.

Rengeteg fajta inverter létezik. Persze nem úgy kell ezt elképzelni, mint valami gyűjthető figurát. Egy jó minőségű inverter rendkívül sokáig bírja. Nem mindegy azonban, hogy milyet választunk. Ezt a szolgáltatónk határozza meg elsősorban. Nem lehet olyat bekötni, amely nem szerepel a listájukon. Ezt a táblázatot azonban könnyen meg lehet nézni a szolgáltató internetes oldalán. Hihetetlen, hogy korunkban milyen könnyedén meg lehet találni bármilyen információt.

Az inverter napelemes rendszerhez azonban sajnos még így sem egy egyszeri beruházás. Bár sokkal kevesebbet kell fizetnünk a fenntartásáért, mégis akad vele egy kis gond. A Spóroljnapelemmel oldalon még erről is tájékoztattak. Pedig általában ezt a marketing érdekében el szokták hallgatni. Gondolom úgy vannak vele, hogy majd rájön a vásárló.

Van egy része az inverternek, a varisztor, amelyet rendszeresen cserélni kell. Sajnos még nem tart ott a technológia, hogy igazán hosszúvá tegyék az élettartamát. Érdemes odafigyelni, hogy milyen időtartamra vállal a napelemes cég garanciát a termékeikre. Általában ez határozza meg azt, hogy meddig fogja bírni a varisztor. Ez rendkívül hatásos trükk lehet abban, hogy felmérjük, melyik napelem a legtökéletesebb számunkra.

Rengeteg tévhit él még a napelemmel kapcsolatban. Az egyik közülük az, hogy a napelem, áramszünet estén is árammal látja el a házat. Ez tévedés, mert ha így lenne, akkor tönkremenne a készülék. Az inverter napelemes rendszerhez ezért is annyira fontos. Ez az alkatrész felel azért, hogy áramszünet esetén lekapcsolja a hálózatról a készülékünket. Jó tudni, hogy nem kell rögtön eltemetnünk a befektetésünket, egy egyszerű áramszünet miatt.

Kérlek, ha tehetitek és van pénzetek rá, vásároljatok egy napelemet. A Spóroljnapelemmel oldal erre a legjobb hely. Az ügyintézők nagyon kedvesek, egyáltalán nem akar senki átvágni. Őszinte a tájékoztatás és közérthető. Soha nem éreztem azt, hogy túlságosan tudományos lenne és összezavarna. Tudatos vásárlót csinált belőlem és ez talán a legfontosabb. Tisztában vagyok most már a lehetőségeimmel és ehhez mérten tudtam megvásárolni az új napelememet.