A házfelújításhoz napelemes rendszer telepítése is dukált

Miután már tíz éve is elmúlt, hogy a házunkban élünk, most már igazán aktuálisnak tartottuk, hogy végre felújítsuk az egészet. Időközben persze csinosítgattuk, meg foglalkoztunk vele, már legalábbis azokat a részeket, amelyeket feltétlenül szükséges volt, de ennyi idő elteltével már ideje volt, hogy az egész házat úgy ahogy van felújítsuk. Nyílászárócsere, vakolás, festés, a konyha teljes bútorzatának kicserélése mind-mind a terveink között szerepelt. Mikor pedig már mindent beterveztünk, a férjem feldobta: miért is nem vágunk bele a napelem projektbe egyúttal?

Szóval az az igazság, hogy már nagyon régóta tervezzük, hogy napelemes rendszert telepítünk a házra. Egyik legjobb barátnőm még nagyon rég kiköltözött Németországba, és mikor náluk voltunk jópár éve látogatóba, akkor láttuk, hogy náluk van napelemes rendszer. A férjem azonnal bezsongott a környezetvédelmi okok miatt, engem, bevallom, eleinte inkább a spórolás szempontjából érdekelt, de hát ez mindegy is, mindketten szerettünk volna, az a lényeg. Akkor hirtelen utána is néztünk mindennek, mi az inverter pl, milyen kell belőle, milyen teljesítményű egy átlagos napelem, nagyjából mennyibe kerülhet, meg mit tudom én, de mivel akkor épp nem engedhettük meg magunknak anyagilag, hitelt meg semmiképp nem akartunk felvenni, lassan elsikkadt ez a téma közöttünk, és egy jó ideig nem is került újra szóba.

Anyagilag tulajdonképpen most sem álltunk készen rá, és amennyire utána olvastunk, sajnos lakossági napelem pályázatokat nem írtak ki arra az évre, de úgy voltunk vele, hogy a gyerekek már elég önállóak, alig kell támogatni őket, egyéb hitelünk nincs, egye fene, így már fel merünk venni egy hitelt rá. Persze néhány év alatt valószínűleg össze tudtuk volna spórolni az árát, de ahogy Mária barátnőm kifejtette, amint fenn van a napelem, elkezdenek a 0 forintos számlák érkezni majd, és tulajdonképpen tök mindegy, hogy az ember azt a pénzt, amit villanyszámlára költene, a szolgáltatónak címzett csekken küldi-e el vagy a banknak. Főleg, hogy a napelemes rendszerre lehet 0%-os hitelt pályázni, ami valljuk be, nem egy rossz dolog tulajdonképpen.

Szóval alaposabban kezdtük megvitatni ezt a témát a férjemmel. Bevallom, én inkább ellene voltam, mint ő. Nem is a napelem miatt, mármint, annak tényleg örültem volna én is, ha egy felfordulással befejezünk mindent, és nyugodtan hátra dőlhetünk, hogy akkor nincs több új projekt a házzal kapcsolatban egy ideig, de engem sajnos nagyon taszítanak a hitelek. Tudom, hogy alapesetben nem egy olyan rossz dolog ez, nagyon sok embernek segítségére vannak a hitelek, és nem is mindenik hitel a sátán találmánya, főleg ezek a 0%-os változatok, amelyek amúgy szemmel láthatóan arra vannak kitalálva, hogy hasznosak legyenek az idézőjeles kisembernek, de… nem is tudom, én még mindig szkeptikus vagyok sajnos a bankokkal szemben. Végül aztán annyit beszélgettünk róla, és annyiszor átvitattuk, hogy a férjemnek sikerült meggyőznie: teljesen mindegy, hogy majd a havonta félretett pénzt egy számlára utaljuk-e, a párnánkba varrjuk, vagy már megvan előre, amit meg akartunk venni rajta ‒ azaz a napelemes rendszer ‒, és egész egyszerűen csak utólag fizetjük ki. Idővel aztán rádöbbentem, hogy tulajdonképpen csak utálok tartozni, viszont már annyira lelkesek voltunk a napelemes rendszerrel kapcsolatban, hogy úgy voltam vele, lesz, ami lesz, ebbe bizony bele kell vágni.

A napelempalyazatok.hu weboldalt ajánlotta a férjem egyik munkatársa. Az ezt üzemeltető Pentele Solar céggel telepíttetek ők is napelemes rendszert tavalyelőtt, ráadásul ők is hitelt vettek fel rá. Már épp ebbe is kezdtük beleélni magunkat, mikor kiderült, hogy lakossági ügyfelek számára nincs vissza nem térítendő napelemes támogatás arra az évre. Ekkor már a férjem is azt mondta, hogy ez sajnos egy isteni jel, az univerzum üzen nekünk, és sajnos akkor várnunk kell néhány évet a napelemes rendszerre, míg sikerül vagy pályázni vagy összegyűjteni a pénzt rá. Végül azonban úgy tűnt, az univerzum mégis inkább azt akarta, hogy legyen napelem, csak ne hitelből, mert a férjem szülei úgy döntöttek, hogy kertes házból panelba szeretnének költözni, ugyanis már túl idősek ahhoz, hogy a kertes házat gondozzák, és azt, ha a gyerekeknek semmi ellenvetése nincs, jobb szeretnék eladni, és akár előre elosztani a pénzt az örökösök között. Ezt főleg azért találták ki, mert tudták, hogy hogy állunk a napelemmel, és szerettek volna támogatni anyagilag.

inverter

Így már majdnem a felújítás végén jártunk, mikor végül mégis úgy alakult a dolog, hogy sikerült összeszedni a pénzt a napelemes rendszerre. Szerencsére amúgy a tetőfelújításon még nem estünk teljesen át, ezért még mielőtt abba belevágtunk volna, felvettük a kapcsolatot a férjem munkatársa által ajánlott Pentele Solar nevű céggel. A weboldalukon egyébként teljesen egyszerű ezt megtenni, nagyon minimális információkat kérnek, ellenben nagyon sok mindent lehet tanulni az ott publikált napelemes rendszerekkel kapcsolatos cikkekből, én például megértettem, mi is az inverter és miért fontos, mikor elolvastam az erről szóló bejegyzésük. De visszakanyarodva a témához, felvettük velük a kapcsolatot, és mikor a helyszíni felméréssel kapcsolatos időpontot egyeztettük, előre megbeszéltük a kollégájukkal, hogy még felújítás alatt van a tetőszerkezet, azért szeretnénk, ha előre kijönnének, mert így mi is tudnánk, hogy esetlegesen mik azok a dolgok, amelyeket mindenképp figyelembe kell vennünk a tetőszerkezet felújítása során.

A megbeszélt időpontban csöngetett is a nagyon kedves kollégájuk, pár szót váltottunk, aztán el is kezdett dolgozni. Végül azt állapította meg, amit gyanítottunk, a házunk fekvése egyébként megfelelő a napelemes rendszer telepítéséhez, viszont a tetőszerkezet ebben a formában sem nem elég erős, sem nem megfelelő dőlésszögű. Ezután összevetettük a terveket, amelyek alapján a tető renoválására készültünk, ezeket alaposan megvizsgálta a Pentele Solar kollégája, és végül azt állapította meg, hogy a tervezett formában már tökéletes lesz arra a tető, hogy a tervezett teljesítményű napelemet elbírja majd a telepítés után.

Persze meg kellett azt is beszélni, hogy tulajdonképpen milyen teljesítményű napelemes rendszerre van szükségünk. Javasolta a kolléga, hogy mindenképp gondolni kell arra, hogy a jövőben esetleg tervezünk-e bővíteni a házon, fog-e olyasmi történni, ami miatt a közeljövőben nagyobb teljesítményű rendszerre, inverterre lenne szükségünk. Mert jelen pillanatban úgy állunk, hogy egy 3,5 kW-os inverter bőven elég lenne a háztartásunknak. Mondtuk, hogy mivel mindenképp szeretnénk gyereket vállalni, azzal pedig nagy eséllyel nőni fog az energiaigénye a háztartásunknak, inkább azt szeretnénk, ha egy nagyobb teljesítményű rendszert telepítenénk most, hiszen jóval egyszerűbb most így megoldani, mint később bővíteni ‒ ahogy erre egyébként az úriember is felhívta a figyelmet.

Miután végül sikerült mindent megbeszélni, kaptunk időpontot, hogy mikor küldik az árajánlatot, mi meg ennek fényében szinte azonnal bele is fogtunk a tetőfelújításba, az új információinkkal felvértezve. Míg a tetőszerkezetünk elkészült, elindítottuk útjára a hivatalos ügyintézést, lévén arra is felhívták a figyelmünk, hogy nagy eséllyel sokáig el fog tartani. És ebben is igazuk volt, nem tartott ugyan örökké, de azért a felújítással pont végeztünk, mire megkaptuk az engedélyt. Szerencsére egyébként nem hagytak magunkra az adminisztrációval sem, amennyire én szeretem az ügyintézést, valószínűleg még neki se álltunk volna. Így azonban már van egy hónapok óta működő napelemes rendszerünk, a férjem családjának és a Pentele Solarnak hála.